17 Ocak 2021 Pazar

Derbi yenilgisi sonrası Fenerbahçe'den hakeme sert tepki

Bertan ERMAN -

ING Basketbol Süper Ligi'nde Fenerbahçe Beko, ezeli rakibi Beşiktaş'a 8 yıl sonra ilk kez kaybetti. Beşiktaş'ın 93-82 kaybettiği maçta  basketbolun yanı sıra, hakem kararları ve bunlara yapılan itirazlar da öne çıktı. Özellikle sarı lacivertlilerden Erşan Kartal, Alper Altuğ Köselerli, Musa Kazım Çetin hakem üçlüsüne büyük tepki vardı. Özellikle daha önceden Fenerbahçeliler ile yıldızı barışmayan hakem Erşan Kartal  hedefteydi.

Karşılaşmanın üçüncü çeyreğinin bitimine 2 dakika 42 saniye kala yaşanan pozisyonunda, Sarı Lacivertliler'in Litvanyalı forveti Edgaras Ulanovas, bir pozisyonda Beşiktaşlı Alperen Şengün'ün darbesini aldıktan sonra pota altında yere yığıldı. Ulanovas'ın kafası kan içinde kalırken pozisyonda faul kararı çıkmadı. Fenerbahçe Beko'nun Trinidad&Tobagolu pivotu Johnny Hamilton'a pozisyon için hakeme itiraz  edince teknik faul aldı. Daha önceden sportmenlik dışı faulü bulunan Hamilton, diskalifiye oldu. Ayrıca, Fenerbahçe Beko Baş Antrenörü Igor Kokoskov da oyun durduğu sırada sahaya girerek Ulanovas'ın durumunu kontrol etti ve hakemlerle tepki gösterdi.

"Maçı dengelemeye çalışıyorlar güya!"

Maçın son çeyreğinde yaşanan bir pozisyonda, Beşiktaş Antrenörü Ahmet Kandemir'e de itirazları nedeniyle bir teknik faul çıktı.

Jan Vesely "Soruyorum, neden?" diyerek düdüğe tepki göstermişti .

Fenerbahçe Beko Basketbol Takımımızdan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz Sertaç Komsuoğlu, Karşıyaka yenilgisinden sonra hakem Erşan Kartal için şöyle konuşmuştu:  "Hakemler maçı ‘katletti ’ tabirini kullanmak istemiyorum ama katletti. Resmen maçı bir takımdan diğerine kazandırttılar. Aleyhimize çalınan 4 teknik faul, 2 kasti faul. Sportmenlik dışı faul. Hocamıza çalınan fauller. Maçın sonucuna direkt etki eden bariz hakem hatalarıyla maçı kaybettik. Maçın başında Barthel ’e, Vesely ’e yapılan kontrolsüz hareketler var. Bunlar hiç ciddiye alınmadı. Bu ligde haftanın maçıydı. Bu maça gereken önem verilmemiş. Biz federasyonun pandemi koşullarında özveri ile çalıştığına inanıyoruz. Bu ligin değeri artacaksa bu lige katma değer katılacaksa her anlamda gerekli çalışmaları federasyon yapmalı. Buradan kalkıp da şu hakem şöyle bu hakem böyle demek istemiyorum ama o maçın son çeyreğini izleyen taraflı tarafsız herkes yapılanları gördü. Bu konuda tepkimizi dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz."

Fenerbahçe ile karakolluk oldu

Fenerbahçe Beko, 28 Mart 2016'da o zamanki adıyla Beşiktaş Sompo Japan'ı 100-80 yenerken oevre arasında hakem Erşan Kartal ’ın kendisine küfür ettiği iddiasında bulunan bir taraftar,  hakemden şikayetçi olmuştu.

Ömer Onan' Maçı çığırdan çıkarmak için elinden geleni yaptı' demişti

Şu an Basketbol Federasyonu yöneticisi olan Ömer Onan, Fenerbahçe'de çalışırken 24 Aralık 2015'te oynanan ve 93-85 Anadolu Efes'in gülibiyetiyle biten maç sonrası Erşan Kartal için suçlayıcı ifadeler kullanmıştı.

Maç oynuyorlar ve hakemlerin bu maçların önüne geçmemesi lazım. Erşan Kartal, en tecrübeli hakemlerden biri olmasına rağmen, özellikle 4. çeyreğin 8. dakikasında Udoh ’un yüzde yüz çekilmesi ve verilmeyen faul, üzerine verilmeyen bir faul daha ve sonrasında Vesely ’e dünyanın en komik teknik faulünün çalınması… Bir takımı çığırından çıkartmak için her şeyi yapıyor" demişti.

Taraflı yönetim nedeniyle 5 maç ceza aldı

25 Ekim 2009 ’da   Anadolu Efes rakibi Banvit ’i 71-61 yendi. Türkiye Basketbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, Efes Pilsen-Banvit maçının hakemlerini karşılaşmayı taraflı yönetmekle itham etti. 25 Ekim'de oynanan mücadelenin hakemlerden biri de Erşan Kartal'dı.

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder