31 Aralık 2020 Perşembe

2020 ’de basketbol trajedi doluydu

Hazırlayan: Bertan ERMAN -

Basketbol, dünyada futboldan sonra gelen en büyük spor sektörü. Fakat koronavirüs, her şeye olduğu gibi, bu sektöre de ciddi zararlar verdi. Avrupa ’daki birçok organizasyon sonuçsuz kaldı. NBA ’de de zor günler yaşandı. Hayatta birçok ilke şahit olduk. Aramızdan ayrılan birçok isim vardı.

Yılın ilk gününde David Stern ’ü kaybettik

NBA büyük bir organizasyon olduysa, bundaki en önemli faktör, hiç şüphesiz ki David Stern idi. NBA ’e 1984 yılında Komisyoner olan Stern, 30 yıl boyunca birçok yıldızın ve efsanenin oluşmasında, oyuncuların profesyonel anlamda değer görmesinde büyük pay sahibiydi. NBA, Stern döneminde küresel çapta büyük ilgi gördü ve gelişti. Stern, 1 Ocak 2020 tarihinde, 77 yaşında hayatını kaybetti. Stern ’ün vefatı sonrasında tüm takımlar, formalarında kara bantla sahaya çıktı.

LeBron James Kobe Bryant ’ı geride bıraktı

NBA ’de Los Angeles Lakers, şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerliyordu. Lakers ’ın yıldız isimi LeBron James de yeni rekorlara imza atıyordu. 25 Ocak 2020 tarihinde Kaliforniya ekibinin Philadelphia 76ers karşısında, kariyerinde 33 bin 644 sayıya ulaşan LeBron, NBA ’in efsane isimlerinden Kobe Bryant ’ı geride bırakarak, ligde tüm zamanların en skorer üçüncü ismi oldu.

NBA ’de tüm zamanların en iyi oyuncuları arasında gösterilen Kobe Bryant, Los Angeles ’a bağlı Calabalas ’ta yaşanan helikopter kazasında, henüz 41 yaşında hayatını kaybetti. Kazada Kobe ve 13 yaşındaki kızı Gigi de dahil olmak üzere, helikopterde bulunan 9 kişiden kurtulan olmadı.

Koronavirüsle dalga geçti, hastalığa yakalandı ve NBA ertelendi

2020 yılında, NBA ’de en çok konuşulan isimlerden biri de Utah Jazz ’in Fransız pivotu Rudy Gobert oldu. Virüsün dünyaya yayılmaya başladığı dönemde, basın toplantısında yaptığı hareketle tepki çeken Gobert ’in, 11 Mart tarihinde Jazz ’in Oklahoma City Thunder ile oynayacağı karşılaşma öncesindeki ısınma sırasında koronavirüs testinin pozitif çıktığı öğrenildi ve akabinde ligdeki tüm müsabakalar süresiz ertelendi.

Towns'ın zor yılı: Annesini koronavirüsten kaybetti

Karl-Anthony Towns ve ailesi, NBA'in efsane isimlerinden Dwyane Wade ile birlikte

NBA'de Minnesota Timberwolves formasını giyen yıldız oyuncu Karl-Anthony Towns, koronavirüs acısını ailesindeki kayıplarıyla yaşadı. Towns, annesi dahil olmak üzere, ailesinden 7 kişiyi koronavirüs nedeniyle kaybetti. 

EuroLeague, EuroCup ve FIBA Europe Cup şampiyonsuz sonuçlandırıldı

Koronavirüs Avrupa ’da neredeyse her ülkeyi olumsuz etkiledi.

Euroleague yönetimi, THY EuroLeague ve 7DAYS EuroCup ’ı yarıda bıraktı ve beyaz sezon ilan etti. Şampiyon çıkmadı. THY EuroLeague ’de Anadolu Efes, sezonu 24 galibiyet ve 4 mağlubiyetle lider tamamlarken, Fenerbahçe Beko ise 13 galibiyet ve 15 mağlubiyetle 8. sırada yer aldı. 7DAYS EuroCup ’ta Tofaş ’ın macerası, çeyrek final oynamadan sonlandı. Bursa ekibi, yarı finale kalmak için Promitheas Patras ile karşılaşacaktı. FIBA Europe Cup ’ta ise, turnuvanın favorileri gösterilen ve finalde karşılaşması beklenen temsilcilerimiz Pınar Karşıyaka ve Bahçeşehir Koleji ’nin maçları, yarı finalde yarıda kaldı. Ancak FIBA, Basketbol Şampiyonlar Ligi ’ni ekim ayında, sekizli final şeklinde devam ettirdi.

Türkiye ’deki tek kupayı Fenerbahçe Beko kaldırdı

ING Basketbol Süper Ligi, koronavirüs nedeniyle şampiyonsuz tamamlandı. Türkiye ’de tamamlanabilen tek organizasyon, salgın öncesinde tamamlanan Türkiye Kupası oldu. Fenerbahçe Beko, çeyrek finalde Tek Süt Bandırma ’yı İstanbul ’da 100-70 yenerek Ankara ’daki dörtlü finale kaldı. Yarı finalde Türk Telekom ’u 83-81, finalde Darüşşafaka Tekfen ’i 74-71 yenerek bu kupayı 7.

Kupanın en değerli oyuncusu, Fenerbahçe Beko ’dan Luigi Datome seçildi.

NBA ’de Bubble ile devam eden sezon

NBA ’de 2019-2020 sezonu, yaz aylarında verilen kararla, olağanüstü duruma özel bir formatta devam etti. Ligde en iyi dereceyi yapan 22 takım, Orlando ’da, Disney World ’deki spor tesislerinde, izole bir şekilde sezona Ağustos ayında devam etti.

MVP bir kez daha Giannis

Milwaukee Bucks ’ın Yunan yıldızı Giannis Antetokounmpo, üst üste ikinci kez NBA ’in en değerli oyuncusu seçildi. 63 maçta 29.5 sayı, 13.6 ribaund, 5.6 asist, 1.0 top çalma ve 1.0 blok ortalamalarını tutturan Greek Freak, başarılı bir istatistik kaydetse de, Bucks ’ın Playoff ’ta hayal kırıklığı olmasını engelleyemedi.

Miami Heat sürprizi

Giannis ve Bucks, ilk turda Orlando Magic ’i elemesine karşın iyi sinyaller vermiyordu ve Doğu Konferansı yarı final serisinde, genç ve dinamik kadrosu ile dikkatleri üzerine çeken Miami Heat ile karşılaştı. İlk turda Indiana Pacers ’ı 4-0 ile süpüren Heat, ikinci turda normal sezonun en iyi takımı Bucks ’ı 4-1 ile geçti ve konferans finaline yükseldi. Doğu Finali ’nde Boston Celtics ’i geride bırakan Heat, adını 6 yıl sonra finale yazdırdı.

Kobe ’ye verilen söz tutuldu; Şampiyon Lakers!

Miami Heat, NBA Finalleri ’nde Batı Konferansı ’ndan gümbür gümbür gelen Los Angeles Lakers ile karşılaştı.

şampiyonluğunu kazandı. Finaller ’in en değerli oyuncusu LeBron James oldu. Ayrıca Lakers, Boston Celtics ’in NBA ’de en çok şampiyon olan takım unvanını egale etti.

Türkiye ’de bazı dönemler sona erdi: Obradovic ve Bandırma ’ya veda...

Koronavirüs sonrasında, Türkiye ’deki yeni sezon öncesinde birçok flaş gelişme yaşandı. Fenerbahçe Beko ’da 7 yıllık Zeljko Obradovic dönemi sona erdi. Obradovic, Sarı Lacivertliler ’in 2017 yılındaki THY EuroLeague zaferinde ve kazanılan birçok yerel şampiyonlukta, başroldeki isimdi. Bütçesini de daraltan Fener, Obradovic ’in yerine baş antrenörlük görevine Sacramento Kings ’in yardımcı antrenörlerinden olan ve aynı zamanda Sırbistan Milli Takımı ’nın da başında yer alan Igor Kokoskov ’u getirdi. Ayrıca, uzun süre bu takımda forma giyen ve sembol isimler haline gelen Nikola Kalinic, Luigi Datome, Kostas Sloukas da İstanbul ekibinden ayrıldı.

2019-2020 Tek Süt Bandırma takımı

Türk basketbolunda bir veda da bir ilçeye idi. Banvit ’in sportif faaliyetlerden çekilmesinin ardından Tek Süt ile sponsorluk anlaşması sağlayan ve yoluna Tek Süt Bandırma ismi ile devam eden Bandırma Basketbol İhtisas Kulübü, 21 Ağustos 2020 tarihinde, ING Basketbol Süper Ligi ’nden çekilmek zorunda kaldığını açıkladı.

Bandırma ’nın pilot takımı Bandırma Kırmızı ’nın haklarını da Sigortam.net aldı. Tek Süt Bandırma ’nın yerine Lokman Hekim Fethiye Belediyespor, ING Basketbol Süper Ligi ’ne çıkarıldı.

Bakırköy ’e izin çıkmadı, yerine Petkim geldi

Türkiye Basketbol Federasyonu, geçen sezon Sigortam.net İTÜ Basket adı ile mücadele eden Bakırköy Basketbol ’a mali kriterleri karşılamadığı için ING Basketbol Süper Ligi ’nde mücadele etme hakkını vermedi. Bunun üzerine Bakırköy Basket bir alt kümeye düştü; daha sonrasında bu takımın haklarını İstanbul Basket Kemerburgaz aldı. Bakırköy ’ün yerine, TBL ’den Aliağa Petkimspor ING Basketbol Süper Ligi ’ne çıkarıldı.

Şampiyonlar Ligi Şampiyonu San Pablo Burgos

Avrupa ’da devam eden tek uluslararası organizasyon, FIBA ’nın bir numaralı turnuvası olan Basketbol Şampiyonlar Ligi oldu. Atina ’nın ev sahipliğinde düzenlenen sekizli finallerde ülkemizden Türk Telekom yer aldı; fakat temsilcimiz, çeyrek finalde elendi. İspanya temsilcisi San Pablo Burgos, final maçında turnuvaya ev sahipliği yapan AEK Atina ’yı mağlup ederek, kulüp tarihindeki ilk büyük kupasını kaldırdı.

EuroLeague ’deki temsilcilerimiz beklentilerin altında kaldı

THY EuroLeague ’de 2020-2021 sezonunun 2020 kısmı, ne Fenerbahçe Beko ’nun ne de Anadolu Efes ’in istediği gibi geçti.

sırada yer aldı. Fenerbahçe Beko ise, Igor Kokoskov yönetimindeki ilk sezonunda, Kızılyıldız ve Anadolu Efes karşısında etkileyici galibiyetlere imza atarak başlasa da, devamını getirmekte zorluk çekti ve birçok maçını farklı kaybetti. Toplamda 7 galibiyet ve 10 mağlubiyet alan Sarı Lacivertliler, 14. sırada kaldı.

Yalçın Granit ’i kaybettik

Türk basketbolunda birçok büyük işlere imza atan, yurt dışına transfer olan ilk Türk basketbolcu, Darüşşafaka ’da basketbol şubesinin kurucu isimlerinden ve Galatasaray ’ın “Yenilmez Armada” takımının unutulmaz efsanelerinden Yalçın Granit, 1 Kasım 2020 tarihinde, 88 yaşında hayatını kaybetti.

Basketbol camiasında kaybettiklerimiz

Gökhan Otosüren (#6) Eczacıbaşı ile 1989 yılında Türkiye Ligi şampiyonluğu yaşamıştı. Otosüren, 49 yaşında yakalandığı amansız hastalıktan dolayı aramızdan ayrıldı. 

David Stern (1942-2020) NBA Eski Komisyoneri

Gökhan Otosüren (1970-2020) Eczacıbaşı ve Darüşşafaka ’nın eski basketbolcusu

Kobe Bryant (1971-2020) NBA ’in ve Los Angeles Lakers ’ın efsane basketbolcusu

Wes Unseld (1946-2020) Washington Bullets ’ın efsane basketbolcusu

Cliff Robinson (1966-2020) Portland Trail Blazers ve New Jersey Nets ’in eski basketbolcusu

Yalçın Granit (1932-2020) Türk basketbolunun efsane milli oyuncusu

Tom Heinsohn (1934-2020) Boston Celtics ’in efsane oyuncusu ve antrenörü

K.C.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder