23 Temmuz 2020 Perşembe

NBA'e geri sayım! Şampiyonluk favorileri...

Eren TUNCAY -

Yazı serimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. NBA'e sayılı günler kala, 22 takımın son durumlarına, neler yapabileceklerine ve kişisel olarak onlardan neler beklediğime değindim. Son bölümde ise bana göre şampiyonluk favorileri olan takımlar yer alıyor.

Başlayalım.

NBA'E GERİ SAYIM SERİMİZİN İLK YAZISINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ!

NBA'E GERİ SAYIM SERİMİZİN İKİNCİ YAZISINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ!

Philadelphia 76ers

Sıralamaya baktığımızda Doğu Konferansı'nda 6. sırada bulunmaları; Toronto Raptors, Miami Heat ve Indiana Pacers gibi takımların gerisinde kalmaları, onların bu takımlara göre daha önde bir şampiyonluk favorisi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Aslında hemen bir hafıza jimlastiği yaptığımızda, Philadelphia'yı bıraktığımız yer gerçekten de kötüydü. Şubat ayı ve Mart ayının başlarında özellikle Ben Simmons olmak üzere yaşadıkları sakatlık problemleri ve takım için uyumsuzluk ve kadro istikrarsızlığı, kulüp için alarmların çalmasına ve medyaya malzeme olmalarına sebep olmuştu. Gerçekten çok yetenekli, fizikli bir takımın üst üste acayip mağlubiyetler alması medyada 'Simmons-Embiid ikilisinin yaz sezonunda ayrılması gerektiği' düşüncelerini bile akıllara getirmişti. Ancak araya pandemi girdi ve -her şey olmasa da- çoğu şey değişti. Orlando'daki antrenmanlardan gördüğümüz kadarıyla sağlıklı ve odaklanmış bir Ben Simmons, iyi hazırlanan bir Joel Embiid ve hedefine sadık kalacak bir Philadelphia var. Geçtiğimiz sezon Toronto Raptors serisini son saniye basketiyle kaybetmelerinden çıkacak derslerin, kaybolan takım kimyasını geri getirmek adına da önemli olduğunu düşünüyorum.

Ne bekliyorum? Konferans Finali. (NBA finali?)

Ne yapabilirler? Normal sezonda bıraktığımız Philadelphia 76ers'ı 180 derece ters döndürebilirler.

Boston Celtics

Boston Celtics'i 'şampiyonluk favorileri' arasına koymanın çok akıllıca gelmediğini biliyorum ama bekleyin. Herkesi kırıp döken bir Milwaukee'nin, çok fizikli ve bilenmiş bir Philadelphia'nın, inatçı bir Miami'nin ve ne olursa olsun son şampiyon olan Toronto Raptors'ın yanında Boston Celtics'in şansının düşük olduğunu düşünebilirsiniz. Aslında evet, pandemi bazı takımların işine gelse de, Boston Celtics'in pek de işine geldiğini söyleyemeyiz. Sezon içinde bildiğimiz Jayson Tatum ve Jaylen Brown'un -özellikle Jayson Tatum'ın- 2-3 sene içerisinde yapmalarını beklediğimiz gelişimi adeta sıçrama yaparak göstermeleri, yine Jayson Tatum'ın takımın tartışmasız skorer lideri rolünü kaldırması ve takımın hem hücumda hem savunmada onun etrafında kenetlenmesi ve koç Brad Stevens'ın bütün takımı harika idare etmesi Boston'ı benim için Milwaukee hariç diğer saydığım takımların önüne koyuyor. Pandemi sonrası devam edecek olan ligde sürpriz yapacabileceklerini ciddi şekilde düşünüyorum ancak yatırım tavsiyesi değildir.

Ne bekliyorum? Basketbol şöleni yaşatacak playoff serileri. Gözümüzün pası silinebilir.

Ne yapabilirler? Philadelphia'nın benim beklediğim kararlılıkta çıkmaması hâlinde Konferans Finali'ne gidebilirler.

Milwaukee Bucks

Milwaukee Bucks

Son iki sezondur belki de NBA'in en vahşi 'normal sezon' takımı. Normal sezon dememin sebebi ise henüz playofflarda o vahşiliklerinin tam anlamıyla gösteremediler. O son noktaya bir şekilde getiremediler. Ancak o sene -sanırım- bu sene. Normal sezonda yine herkesi kırıp geçtikleri, süper yıldızı Giannis Antetokounmpo'yu bol bol dinlendirdikleri müthiş bir sezonu geride bıraktılar desek eksik olmaz sanırım. Ancak, pandeminin yaramadığı takımlar listesinde Milwaukee de yer alıyor. Neden? Milwaukee'nin bu sezon kullanmayı en çok planladığı silahı dirilikti. Amaçları sahadaki en iyi oyuncusunu diri olarak playofflara getirmek ve onlara göre, görece daha yorgun olan takımlara karşı bu avantajlarını kullanmaktı. Ancak araya pandeminin girmesiyle doğal olarak bu özellik ortadan kalktı çünkü herkes dinlendi, sakat oyuncuları olan rakiplerinde sakatlar iyileşti. Tabii bütün bu gelişmeler, Milwaukee'nin Doğu'daki mutlak favori durumunu baltalamıyor. Hâlâ en favori onlar elbette.

Ne bekliyorum? NBA finali. (şampiyonluk?)

Ne yapabilirler? Playoff serilerinde eşleşmeye bağlı olarak zorlanabilirler. Kolay seriler geçirmelerini beklemiyorum. Özellikle Boston ve Philadephia eşleşmelerine dikkat.

Los Angeles Clippers

NBA'in büyük bir çoğunluğu -Milwaukee'yi bir kenara koyarak- 2020'de şampiyon olacak iki takımdan birini Clippers olarak görüyor. Çünkü neden görmesinler? Son dönemlerin oyuna etki anlamındaki en özel oyuncularından biri olan Kawhi Leonard'ı, en büyük rakipleri olan Lakers'ın hayallerini başlarına yıkarak aldılar, yetmezmiş gibi yanına Paul George'u getirdiler. Zaten takımda yer alan bir çekirdek varken, transfer bombalarını üst üste patlatan Clippers'tan daha doğal bir şampiyonluk favorisi olamaz heralde. Fakat hemen filmi biraz geri sarıp normal sezona baktığımızda normal bir basketbol izleyicisi, rastgele bir Clippers maçını açsa bu takımdan hiç etkilenmeyebilir, dahası kaybettikleri bir maça da denk geldiyse eğer 'bunun nesi şampiyon olacakmış ya?' diyebilir. Fakat Clippers'ın alamet-i farikası çok başka. İnanılmaz yetenekli, inanılmaz iyi savunma yapabilecek ve rakibin bütün oyuncularını kitleyebilecek, kendi yeteneğinin ve potansiyelinin farkında olmak, onları sezon boyu Atlanta, Phoenix gibi takımlara kaybedebilecek, ancak mesaj vermek istediği, Philadephia, Lakers, Boston, Milwaukee gibi rakiplerini yenebilecek bir görüntü verdiler. Bu da bizler için playoff Clippers'ının nasıl bir takım olabileceğinin fragmanıydı.

Ne bekliyorum? Unutulmaz bir Batı Konferans Finali yaşatmalarını bekliyorum.

Ne yapabilirler? NBA şampiyonu olabilirler. Bundan daha iyi analiz olabilir mi?

Los Angeles Lakers

Lakers için birçok anlamda çok önemli ve özel bir sezon. Öncelikle, LeBron James'in 35 yaşına gelmesi, kendi vücudunun ve kapasitesinin, yapabileceklerinin farkında olmasından dolayı; bu sezona zihinsel ve fiziksel olarak hem kendi kişisel mirası açısından hem de Lakers organizasyonu açısından nasıl hazırlandığını kendisini yakından takip edenler bilir. Buna ek olarak, sezon ortasında gelen trajik haber, Kobe Bryant'ın bir helikopter kazası sonucunda vefat etmesi, LeBron James liderliğinde Lakers'ı birbirine çok daha fazla kenetledi. Özellikle normal sezonun son bölümünde yakaladıkları inanılmaz ivmelenme, üst üste Milwaukee ve Clippers gibi direkt rakiplerini sahada adeta sürklase etmeleri, içinde birçok alt metin bulunduran filmlere benziyordu. Pandeminin ise Lakers gibi ritim yakalama ve ondan beslenmeyle üst seviyeye çıkan takımlara zarar verdiğini söylemiştik. Lakers da bundan etkilendi elbette ama özellikle karantina döneminde yine LeBron James önderliğinde ve onun imkanları dahilinde oyuncuların boş durmaması ve şimdilerde Orlando'daki atmosfere ve çalışmalara bakıldığında sezonun geri kalanı Lakers için LeBron James'in deyimiyle 'intikam sezonu'.

Ne bekliyorum? Şampiyonluk.

Ne yapabilirler? Normal sezonu bıraktığımız yerdeki ivmelerini yakalayabilirlerse 'ShowTime Lakers' modunu açabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder