22 Temmuz 2020 Çarşamba

NBA'e geri sayım! Playoff'ta sıralama hesapları...

Eren TUNCAY -

İlk olarak 8 normal sezon maçıyla birlikte playofflara kalma mücadelesi verecek takımlara bakmıştık. Şimdi sırada, playoff potasında olan ama ona rağmen hesaplar yapan takımlara bakacağız.

Başlayalım.

NBA'E GERİ SAYIM SERİMİZİN İLK YAZISINI BURADAN OKUYABİLİRİNİZ!

Indiana Pacers

Takımın All-Star seviyesindeki oyuncusu Victor Oladipo'dan hemen hemen hiç yararlanamamalarına rağmen Indiana, sezon boyunca istikrarlı bir görünüm sergilemişti. Özellikle Milwaukee Bucks sonrası takıma kattıkları Malcolm Brogdon'un takıma sağladığı uyum, Domantas Sabonis'in evrimi derken yetenek seviyesi üst düzey olmasa da mücadele eden ve sürpriz yaratan bir takım oldu Indiana. Playoff potasında 5. sırada, Philadelphia 76ers'in bir sıra üstünde yer alıyorlar.

Ne bekliyorum? Philadelphia'nın sıralama olarak altına düşmelerini.

Ne yapabilirler? Playoff'ta eşleşecekleri takımın sinirlerini bozabilirler.

Miami Heat

Ligin açık ara izlemesi en keyifli takımlarından biri. Jimmy Butler'ı kadrolarına katmalarıyla birlikte, Eric Spoelstra önderliğinde takımın büründüğü kimlik ve yakaladığı kimya gerçekten takdir edilesi. Draftlarda seçilmemiş çaylak Kendrick Nunn'ın 'Yılın çaylağı' seviyesinde performans vermesi, Bam Adebayo'nun önlenemez çıkışı, 'sadece smaç yapabiliyor' denen Derrick Jones Jr'ın düzenli katkı vermesi derken takım resmen akıyor. Hem sertler, hem teknikler. Playoff'un bana göre en joker takımı olacaklar.

Ne bekliyorum? Müthiş keyifli maçlar, en az Konferans Yarı Finali.

Ne yapabilirler? Playoff'un iz bırakan, hatırlanacak takımı olabilirler.

Toronto Raptors

Toronto Raptors

Son şampiyon. 2019 NBA şampiyonu olarak playofflarda yer alacaklar ancak büyük bir eksikle: Kawhi Leonard. 2019 şampiyonluğunu 1 numaralı kahramanı, geçtiğimiz yaz robotik yeteneklerini Los Angeles'a götürmüştü. En iyi oyuncusunu kaybetmek, normal sezon özelinde Toronto Raptors'a hiçbir şey kaybettirmedi. Pascal Siakam'ın hak ettiği şekilde aldığı rol ve sorumluluk artarken, gözlerimizin önünde müthiş komple-modern bir oyuncu seyrettik. Toronto Raptors, yine bildiğimiz normal sezon Toronto Raptors'ıydı. Fakat artık playofflar geliyor ve playofflarda geçen sezon onları yukarı, hatta en tepeye çıkaran oyuncudan yoksun olmaları işte onları burada çok etkileyecek. Çok iyi pas trafiği, paylaşımcı basketbol göreceğiz ama bu, son şampiyonun unvanını koruması için yeterli olamayacak.

Ne bekliyorum? Kawhi Leonard öncesi playofflarındaki Toronto Raptors'ın daha istikrarlı hâlini.

Ne yapabilirler? Maç farkı avantajını koruyup playoff'a ikinci sıradan girip rahat bir şekilde Konferans Yarı Finali'ne gidebilirler.

Dallas Mavericks

Takım tutmayan herkesin en sevdiği takımlardan biri Dallas. Henüz NBA'de ikinci sezonunu geçiren Luka Doncic'in MVP seviyesinde oynadığı (MVP sıralamasında ciddi anlamda ilk 5'te) bu sihirli sezon, Dallas'ı belki de daha önce bahsettiğimiz Sacramento, New Orleans gibi genç, geleceğe umutla bakan takımlardan ayırdı; şimdiden tepede rekabeti zorlayan bir takım hâline çok erkenden getirdi. Dallas gerçekten sezon içinde kazandıkları maçlarla, maç içi yarattıkları highlight'larla taraflı tarafsız herkesin izlemeyi sevdiği bir takım. Çok fazla teknik analize gerek yok, playoff'ta çok renkli bir takım olacaklar ama 7. sıranın üzerine çıkamadıkları takdirde playoff'ta ikinci turu görmeleri onlar için bile çok zor.

Ne bekliyorum? 7. sıranın üstünde normal sezonu bitirmelerini.

Ne yapabilirler? Pandemi sonrası yeniden devam edecek olan NBA'e en iyi durumda başlayacak takımlardan biri olabilirler.

Houston Rockets

Kişisel anlamda son durumlarını en merak ettiğim takımlardan biri Houston. Çünkü henüz 2 hafta önce koronavirüs olduğunu sosyal medya hesabından açıklayan Russell Westbrook ve ona ek olarak takımın en önemli oyuncusu James Harden, Houston'ın Orlando'daki kampına geç katıldılar. Bu iki oyuncunun Houston için anlamını düşündüğümüzde bu durum, soru işaretleri yaratıyor ancak yine de iki oyuncunun sağlık açısından son durumlarının iyi olduğunu belirtmekte fayda var. Houston, bu sezona geçtiğimiz sezonlardaki normal sezon çizgisinden uzak başlasa da, Capela'yı takasla yollayıp takımı tamamen kısa oyunculardan kurguladıklarından beri ilginç bir profile bürünmüştü. Sahadaki en uzun oyuncularının 1,96 boyunda (PJ Tucker) olduğu bir formasyonla rakiplerini ciddi anlamda şaşırtan Houston, bunun dezavantajlarını da beraberinde yaşıyor elbette. Ama en büyük sıkıntı, neredeyse tüm sezonu yine dar bir rotasyonla geçirmeleriydi. Playoff'a ekstra yorgun girecek olan Houston, pandemi arasının yaradığı nadir takımlardan biri olabilir. Bu dinlenme fırsatını başka bir yerde asla bulamayacaklardı.

Ne bekliyorum? Konferans Yarı Finali.

Ne yapabilirler? Harden ve Westbrook'un sağlıklı olduğunu varsayarsak, kısa sistemli basketbollarını en üst seviyede oynayabilirler.

Oklahoma City Thunder

Oklahoma City Thunder

Sezonun birçok flaş takımını saydık ama en flaş ekibi belki de Oklahoma. Paul George ve Russell Westbrook'un ayrılmasının ardından takıma gelen Chris Paul ve Danilo Gallinari gibi isimlerle Oklahoma'nın uzunca süre 'kiralık oyunculardan kurulu' bir takım olduğunu düşündüm, çoğunluk düşündü. Bu oyuncular zaten takımdan ayrılacaklar, burada vakit geçiriyorlar gibi bakılıyordu. Özellikle sezonun en başında Chris Paul'ün yüzündeki mutsuzluğu okumak hiç de zor değildi. Ancak Aralık-Ocak ayından sonra bambaşka şeyler yaşandı. Koç Billy Donovan'ın da hakkını teslim ederek, kullandığı üç guardlı sistem ve Chris Paul'ün psikopatlık seviyesindeki rekabetçiliği, Batı'nın son sıralarında olması beklenen Oklahoma'yı sağlam bir playoff takımı hâline dönüştürdü. Üzerine NBA'de ara takas dönemininde de takım dağılmayınca baya baya iddialı bir 'playoff takımı' ortaya çıktı. İyi bir ritm yakalamışken pandemi arasının girmesi elbette ki Oklahoma gibi takımlar için kötü oldu ama Chris Paul gibi bir karakter oradayken, bu takımın 'mücadele etmeyeceğini' asla söyleyemezsiniz.

Ne bekliyorum? İnanılmaz bir rekabetçilik ve yakın geçen maçlar.

Ne yapabilirler? 2020 playofflarının en çetin geçen ilk tur serisini geçirebilirler.

Utah Jazz

Son sezonların en sıkı takımlarından olan Utah Jazz, yine aynı hücum çeşitliliği sorunlarını yaşarken bu sezon buna ek olarak 'NBA'in en iyi savunma' takımı özelliğinden de biraz uzaklaşmıştı. Ancak yine de sert bir takım olmaları ve uyumlu kimyaları, (her ne kadar büyük beklenti içinde takıma kattıkları Mike Conley'den yararlanamasalar da) oyun kurucu pozisyonunda Donovan Mitchell'ın ekstra performansı onları pandemi öncesinde Batı'nın 4. sırasına kadar yükseltmişti. Fakat en trajik olaylardan biri tam da o sırada Utah'ın başına geldi. İlk resmi koronavirüs vakası takımın yıldızı Rudy Gobert'de görüldü, ardından lig hemen ertelendi ve onun sorumsuz davranışı tüm dünya gündemine oturdu. Bunun üzerine Donovan Mitchell başta olmak üzere takım arkadaşlarına da virüsü bulaştırmıştı. Aralarının o dönemde açıldığı söylenen ikili için ise şu an aralarının iyi olduğu ve idmanlarda gayet uyumlu çalıştıkları ifade ediliyor, en azından kamptan gelen bilgiler bu şekilde. Ama bu faktörlerin toplamda Utah Jazz'ı olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum.

Ne bekliyorum? Düşüş yaşamaları ve playoff sıralamasında gerilere düşmelerini.

Ne yapabilirler? Utah için eşleşme oldukça önemli, kiminle eşleşecekleri onların playoff kaderi için birçok takıma göre daha önemli. Ama ilk turu geçemeden Orlando'ya veda edebilirler.

Denver Nuggets

Ligin en geniş rotasyonlu ancak bu geniş rotasyonun zaman zaman zarar verdiği takım. Denver, son dönemlerde kadrosuna kattığı her oyuncudan aldığı katkıyla, süper yıldızı Nikola Jokic'i bir pivot olmasına rağmen yeteneklerinden dolayı oyun kurucu oynatmasıyla ve takım olarak mücadeleleriyle öne çıkan bir ekip oldu. Normal sezon açısından gerçekten çok farklı bir kurguyla oynadıkları basketbolla rakiplerini çoğu zaman şaşırtıyorlar ve bu sayede üst sıralardaki yerlerini garanti altına alıyorlar. Yalnız bir problem var. Basketbol sporunda da -her sporda olduğu gibi- geniş rotasyona sahip olmak önemlidir, ama aşırı geniş bir rotasyona sahipseniz, elinizdeki çoğu oyuncu harcanıyor demektir. Denver'ın en büyük problemi de bu. Belirli bir seviyenin üstünde olan birçok oyuncusu, dakika sınırına takıldığı için seviye atlayamıyor, seviye atlayamayınca da çok iyi bir takım olan Denver playoff duvarına tosluyor.

Ne bekliyorum? Pandemide kilo veren ve incecik olan Nikola Jokic'ten bireysel şov.

Ne yapabilirler? İyi takım, hoş takım ama eee abi? Şimdilik maalesef playoff onların yeri değil, Orlando maceraları kısa sürebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder